hyatt firas

hyatt firas

Sunday, 2 March 2014

Resepi Paprik Ayam meletoppsss

Resepi Paprik Ayam meletoppsss.

Bahan-bahan

·         2 ketul dada ayam-potong kecil2 (hubby beli kat Ayamas)
·         2 ulas bwg putih-ditumbuk
·         1 labu bwg besar-ditumbuk
·         ½ cm belacan (org Muo masak semua letak belacan)
·         5 biji cili padi-ditumbuk
·         2 sudu besar cili yang telah dikisar
·         1/3 cwn air asam jawa
·         2 helai daun limau nipis
·         Bunga kobis, kacang buncis/panjang. Carrot, sedikit sos tomato, sos cili dan sos tiram dan juga sedikit garam.

Cara-cara

Mula-mula korang panaskan kuali, goreng isi ayam tu (agak2 sampai masak tapi jgn garing sgt). Pastu masukkan pulak bahan2 yang ditumbuk tadi n kacau sekejap. Da kacau2 masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula air asam jawa, daun limau purut dan sayur sayuran. Da siap semua kacau pastu rasa..rasa...dan rasa la apa rasa dia... kurang manis tambah gula, kurang masam tambah air asam. Tadaaaaa….siap di hidangkan dan dimakan.
Mudah bangat kan? Sebab tu aku cakap suri2 yang xpandai sangat masak cam akak ni memang sesuai cuba resepi Paprik ayam meletoppss KAK Ti ni..hikhikhik…
So apalagi balik ni siap2 beli barang and surprisekan semua yang ada kat umah tu dgn resepi ni… 


Ini lah rupanye.... :)


Sekian terima kasih.


Bubbye..

No comments:

Post a Comment