hyatt firas

hyatt firas

Wednesday 19 August 2015

Udang berempah yang meletop.


Selamat pagi , tengahari dan malam puan-puan... hari ni kak tie nak share resepi udang berempah yang meletop. Meletop apa? meletop simple and sedap... hehehe perasan jer kan. tapi if x caya korang try la..haaaahhh kan....
Tengah menggila nak update resepi jer mengalahkan pandai sangat memasak. Alaaaa... aku share resepi untuk orang-orang yang amatur cam aku jer dalam bab masakan ni. Yela... very excited sebab dari zero memasak dah boleh masak sikit-sikit dan if orang datang rumah tu aku dah boleh la godek-godek kat dapur tu bagi orang makan xyah nak minta tolong mak lagi... sian mak aku sekarang tak sihat sangat. Sedihnya bila teringat kan mak.. Mak sayang mak... tiba-tiba pulak tacing..

Jom kita mula main masak-masak and campak-campak...
korang sediakan dulu bahan-bahannya yer...

Bahan-bahan

15 ekor Udang (anggaran)

4-6 biji bawang merah **

2 biji bawang putih **

1 cm halia **

2 batang serai (diketuk)

1 biji lada hijau

6 biji cili api

Daun kari

Sedikit air asam jawa (suku cawan)

Minyak untuk menumis

2 sudu besar serbuk kari daging jenama Baba's
(jenama apa pun ok tapi aku suka baba's)




Cara - caranya

Tumbuk bahan-bahan yang bertanda **

Panaskan kuali tuangkan minyak masak dan tumis bahan yang sudah di tumbuk tadi.

Masukkan serbuk kari.

Masukkan sekali serai dan daun kari. 

Nampak tak lesung batu yang kosong and ada air sikit tu? hahh... itu petua orang dulu-dulu,

baki air lesung batu tu korang masukkan sekali untuk kesedapan yang maksimum. heheheh....  aku

ikut jer kot ada betulnya bonus la kan...

Agak-agak dah garing rempahnya masukkan udang tadi dan masukkan sekali air asam jawa dan 

garam secukup rasa.

Last sekali sebiji bawang yang di mayang dengan lada hijau dan cili api tadi di masukkan dalam 

kuali gaul sebati. hehehehe....


                        





SIAP!!!


sambil telan air liur update gambar ni..



ulam pulak dengan timun.. kruk krap kruk krap....

Selamat mencuba yer gerenti jadi dan sedap.  :)











No comments:

Post a Comment